Само за часове благотворителна инициатива събра пари за децата на Украйна. 90 български творци изложиха 250 произведения и вече 80 от тях са продадени.

"Купи изкуство за Украйна" е мотото на изложбата, която беше открита в зала “Булевард 138” в София. Идеята на организаторите и участниците е да провокират съпричастност към децата, които остават на територията на Украйна и продължават да гледат войната в лицето.

"Децата на Украйна ги чакат така или иначе много трудни години, но някак си светът трябва да им помогне, защото те трябва да имат шанс да се развиват, да се докосват до изкуствата и войни да не се случат никога повече“, заяви режисьорът и фотограф Виктор Чучков.

„Искаме хората, които ще участват купувайки изкуство, да станат съучастници заедно с авторите на това изкуство и да покажат, че изкуството може да бъде антипод на войната и ми се иска хората, които закупят изкуство и го занесат вкъщи цял живот да си спомнят за това добро, което са направили заедно с тези творци“, добави рекламистът Радослав Бимбалов.

Според световноизвестния аниматор и режисьор Теодор Ушев българите по природа сме добри хора.

„В този момент трябва да забравим всякакви политически пристрастия и исторически паралели, защото единственото, което важи, е запазването на човешкия живот и да правим така, че хората, които са цинични, нихилистични към подобни инициативи да изпитат съчувствие и да бъдат на наша страна“, добави той.

Изложбата ще остане отворена до 12 март. Общата сума ще бъде преведена на фондация в помощ за деца в Украйна.