Постепенният спад и задържане на болестта е налице. Това се отразява и на мястото ни в ЕС и на Балканите, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По 14-дневна база България в момента е на девето място в ЕС и на четвърто на Балкани по заболеваемост. По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС след Унгария и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония.

„Страните, които са преди нас по заболеваемост в ЕС, са Унгария, Естония, Полша, Франция, Швеция, Чехия, Кипър и Словения. На Балканите това са Сърбия, Северна Македония и Косово. България и Турция са с почти еднаква заболеваемост“, уточни Кунчев.

По отношение на вътрешното разпределение на случаите имаме няколко области с над 700 на 100 000. На първо място е София-град, следвана от Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област.

С най-ниска заболеваемост под 500 на 100 000 са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.

Доц. Ангел Кунчев показа график, която показва лек спад на случаите у нас.

По думите му това не трябва да ни успокоява, защото все още хората в болници и в интензивни отделения поддържат високи стойности.

Като положителност на тестовете и като заболеваемост и смъртност обаче данните за тази трета вълна са по-ниски, отколкото през втората вълна през ноември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!