Културният министър Петър Стоянович отправи молба към президента Росен Плевнелиев през медиите – орденът за заслуги на майка му актрисата Ани Бакалова да й бъде връчен след изтичането на мандата му, за да се избегнат спекулациите.

"С голяма радост научих за указа, с който г-н Президентът Плевнелиев е удостоил актрисата Ани Бакалова с огърлието на Ордена "Св.Св.Кирил и Методий" за извънредно големите й заслуги към българския театър, кино и култура, във връзка със седемдесетата й годишнина и навършване на 50 години на нейната сценична и филмова кариера.

Благодаря на Съюза на артистите в България в лицето на неговия председател г-н Христо Мутафчиев, който е отправил предложението, както и на г-н министър Рашидов, подкрепил номинацията в началото на тази година.

Подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб с талант, сили и време. Мога лично да свидетелствам за това посвещение на сцената и публиката, защото като неин син съм станал част и от творческата й съдба. Знам, че подобно високо отличие е важен знак на признание както лично за нея, така и за цялата гилдия.

Същевременно, като действащ министър на културата, отправям настойчива молба до държавния глава да връчи ордена на г-жа Ани Бакалова след изтичане на мандата ми. Всяка евентуална спекулация в подобна ситуация би накърнила както признанието на нейните колеги, така и престижа на държавната власт", гласи изявлението на Стоянович.