Макар културният министър Боил Банов да заяви в „Тази сутрин“, че не се планира ново затваряне на опери, театри и кина, директорите ще преценяват и взимат решения по места. Пример за това е Пловдив.

Държавната опера в града прекрати представленията си за две седмици заради няколко случая на коронавирус сред екипа. „Решението беше взето с оглед грижата за безопасността на публиката и трупата, в операта работят 280 човека и не трябваше да чакаме да има нови заболели и да се усеща интензивно напрежение сред трупата“, посочи пиарът на операта Лили Бързева.

Коронавирусът стигна и до Драматичния театър в Пловдив. Там са отменени някои от представленията, а за други има нови дати.

Кукленият театър в Пловдив продължава да работи при строги мерки за дезинфекция. На входа се мери температурата на всеки, влизането с маски е задължително. Зрителите се настаняват през две места, освен това влизат и излизат от различни места

Снимка: bTV

Артистите играят пред 30 процента от капацитета на залата. Заради по-малкото билети падат и приходите, но ръководството е успяло да запази работните места.

Според министъра на културата Боил  Банов държавата се е погрижила за възнагражденията на работещите в системата. Парите за култура в новия бюджет са с 28 милиона лева повече.