Има повредени културни ценности след обира в Роженския манастир. Това са констатирали експерти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата, съобщават от ведомството.

При огледа е установено, че частично е избит прозоръчен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на XIX век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес.

Снимка: bTV

Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой. Огледът е извършен в присъствието на игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний и отец Николай от Мелник.

Днес Върховният касационен съд определи делата и мерките на задържаните за нападението в Роженския манастир да се гледат от Районен съд – Пловдив. Това се случва, след като всички съдии в Сандански си направиха самоотвод по делото заради познанство с един от задържаните –  адвокат Стефан Матеев.

Прокуратурата в Сандански поиска най-тежката мярка – задържане под стража за четири лица, обвинени, че на 18 септември са нахлули в Роженския манастир и са извършили грабеж над игумена, като са го завързали и са му взели мобилния телефон.

Двама от задържаните са непълнолетни – на 16 и 17 години. Опитът за обир е бил инспириран от легендата, че в стените на манастира има скрити жълтици.