Българската баница е най-доброто тестено изделие в света, обяви кулинарният пътеводител „Тейст Атлас“. След нея в класацията са португалските тарталети и турската баклава.
„Тя е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена“, пише изданието и допълва, че понякога се поставят късметчета, монети или хартийки с желания.
В село Баница към рецептата добавят и много любов.
„Най-важното е майсторлъкът. Няма нищо по-хубаво на тоя свят от любовта и от баницата. И този, дето е казал, че нашите баници са най-вкусни, не е сбъркал въобще“, казва Върба Ценкова.
Това не е единственото кулинарно признание за страната ни. Същият пътеводител нарежда родното филе „Елена“ на второ място при колбасите и българския „Мавруд“ - на трето място при международните вина. В тези категории изпреварваме държави като Франция, Аржентина, Унгария и Хърватия.