Украйна се бори за мира в целия регион. Това каза украинският външен министър Дмитро Кулеба след среща с българския си колега Теодора Генчовска.

Кулеба благодари за помощта, която българите оказват на бежанците от страната му. На брифинга не стана дума за военната помощ, която Украйна поиска от страните в Европа. 

„Наясно съм с ролята на Русия в историята на България, може би знаете ролята на Русия в нашата история – има неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Русия, с която се занимаваме в момента, е нещо различно – това е Русия, която убива, унищожава, измъчва, изнасилва. Това не е тази Русия, която заслужава съчувствие и разбиране“. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба при посещението в София.

„От самото начало на руската агресия България ясно и последователно подкрепя Украйна в ЕС и НАТО (…) България прави това не само заради приятелските ни отношения, но и защото тя разбира, че сигурността за Украйна значи сигурност за България и за всички държави на Черно море. (…) Ние се бием не само за нашата безопасност, бием се и за вас – за да не бъдете вие изправени пред руските опити да се окаже влияние върху вашата страна“, подчерта той.

По думите му с министър Теодора Генчовска са обсъдили различни въпроси от дневния ред на двустранните отношения, а също и различни международни теми.

„Това, което е много важно в момента не само за Дмитро, но и за целия украински народ е да чувства, че всички партньори в ЕС и НАТО, цялата демократична общественост подкрепя Украйна“, каза тя, като отбеляза, че 91 000 украински граждани са на наша територия и 80 000 вече имат временна закрила, а помощ в размер на стотици хиляди евро се изпраща към Украйна.

Снимка: Ладислав Цветков

„Дойдох да благодаря на българския народ и българското правителство за това, че приехте украинските бежанци. С цялото си сърце благодаря на българите“, подчерта първият дипломат на Украйна.

Той разказа, че като дете е почивал с родителите си у нас и изрази надежда двустранното сътрудничество да се върне към мирния си дневен ред скоро.