Планинските спасители са в готовност да се отзоват на сигнали за инциденти. Всяка година те участват в стотици акции, а неотлъчно до тях са спасителните кучета.

С 22 кучета разполага Планинската спасителна служба. Пирин и Норт са две от тях. Заедно с още седем кучета работят в най-тежкия район в Пирин.

Снимка: btvnovinite.bg

Норт и Наско и Пирин и Благовест - две двойки спасители, работещи като едно цяло.

След обаждане реакцията е мигновена.

„По принцип сме 365 дни готови в годината. Сега започваме зимни тренировки на сняг, копаем дупки, зариваме предмети с човешка миризма, зариваме наши колеги, които играят ролята на фигуранти, които да търсят кучетата”, разказва планинският спасител Атанас Уков.

Вече шест години Пирин е със стопанина си у дома и на терен.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди спасители и кучета да влязат да спасяват се мисли бързо. Често, въпреки реакцията, резултатът е трагичен. Като този с младо момиче, загубило живота си, попаднало на снежна козирка.

„Впоследствие се откъснаха и снежни маси, беше застигнала от лавина и тогава се наложи да отидем с Норт да я търсим. Кучето я намери много бързо, с много тежък транспорт до там, но за съжаление тя имаше тежки травми и не успяхме да я спасим”, разказа Атанас.

Снимка: btvnovinite.bg

И тази зима Пирин и Норт ще помагат в акции, а стопаните им апелират за отговорност в планината.

Кучето остава член на семейството дори и след като спре да изпълнява служебните си задължения. А Планинската спасителна служба се грижи за него.