Кучета бяха застреляни посред бял ден на метри от собственика си. Кървавата драма се разиграл в Лесопарк „Липник“ в село Николово – любимо място за отдих на жителите на Русе и околността.

Илиян Костадинов често разхождал двете си кучета в Лесопарка, за да могат да тичат на воля. Така направил и в почивния ден, без да подозира, че по това време ловната дружинка от Николово е излязла в гората.

Снимка: bTV

„Чух гърмежи, изстрели. Разбрах, че има лов и тръгнах да си ходя – разказва той. – Изведнъж кучетата ми тръгнаха към пътя и чух два последователни изстрела. Прибягах до там, видях, че са застреляни. Едното лежеше на пътя, а другото – на два метра от пътя, навътре в гората до едно дърво… гледката беше ужасна“.

Снимка: bTV

На мястото на инцидента вижда двама от ловците с пушки.

„Попитах ги защо го направиха, те отговориха, че нямам работа в гората събота и неделя, когато има лов... Те бяха двама човека, срещу две малки кучета… гръмнати с патрони за диви прасета“, казва Костадинов.

Мъжът подава жалба в полицията, откъдето започват разследване на случая. Има съмнения, че животните са били застреляни заради напрежението между авджиите и ловците на трюфели, които обикалят гората.

Снимка: bTV

„Не мога да кажа за всички ловци, но има напрежение, да. Те казват, че ловците на трюфели им гонят животните. Да, аз съм ловец на трюфели, но тези кучета не бяха ловци на трюфели. Бяха домашни животни и бяха малки. Беше немска овчарка на шест месеца, която се вижда, че е малка, доста по-малка от нормалния размер. Другото също беше малко куче“, разказва собственикът.

Снимка: bTV

Председателят на ловната дружинка в Николово отказа да застане пред камера, тъй като в момента тече следствие. Но обясни, че ловците са направили грешка, защото са помислили кучетата за скитащи и агресивни.

Случаят повдига и друг въпрос – дали Лесопаркът, който е зона за отдих, е подходящо място да се ловува.

„Принципно тук има люлки, кучета, хората се разхождат… Мисля, че не е място за лов. Но те са си определили мястото като ловно място“, коментира Костадинов.

Снимка: bTV

За подобно престъпление срещу животни законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 5000 лева.