Кризисен щаб в Каварна търси изход от ситуацията със заседналия кораб край Камен бряг. В него участваха представители на всички институции, включително министърът транспорта Христо Алексиев.

Няма яснота какви мерки да се предприемат за изтеглянето на кораба. Предстои разговор с частни компании, които да помогнат с изтеглянето му.

„Разпоредил съм постоянна връзка с екипажа, защото трябва да помислим и за хората, които са на кораба. Ще получаваме постоянна информация за случващото се. Очаква се влошаване на времето. Разпоредил съм търсенето на професионални „салвидж“ компании, които са специализирани в спасяването на кораби при такива ситуации“, обясни министърът.

По думите му днес той е разговарял с холандска компания, която е спасявала подводницата „Курск“ и ще се опита да състави план за извеждането на заседналия в български води кораб. 

Беше взето решение плавателният съд да бъде укрепен с 4-тонни котви, осигурени от Военноморските сили.

Доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" обясни, че попадналите във водата торове действат като отрова, могат да блокират дишането на рибите и на някои други видове безгръбначни организми.

"Може да се стигне до един случай, който е бил 80-те, 90-те години – в бургаския залив, когато силното замърсяване, именно със същите азотни вещества, е предизвикало едно явление, което в световния океан е познато като "червен прилив", обясни ученият.

По думите му държавата не е подготвени да реагира адекватно на кризисна ситуация като тази.