Министерството на транспорта съобщи, че е готово със спасителния план за заседнали кораб „Вера Су“ и разтоварването на товара от азотен тор може да започне още този вторник. От транспортното ведомство обаче обявиха, че това щяло да стане, след като от МОСВ им посочат технологията и водите им посочат технологията.

От екоминистерството пък заявиха, че очакват от Министерството на транспорта да кажат какви са техните планове с цел да се опази околната среда в района.

От Министерството на транспорта съобщиха също, че в България вече са пристигнали представители на собственика и на панамската държава, под чийто флаг е регистриран корабът. Те трябва да обявят дали се отказва от плавателния съд и ще го обявят за потънал. Българските власти са им дали срок до 17 ч. да съобщят своето решение.

Междувременно стана ясно, че замърсяването в района на заседналия при Камен бряг кораб остава трайно. Стойностите на амониев азот във водата край плавателния съд продължават да са завишени. Това показват резултатите от пробите, взети в неделя от Басейнова дирекция.

„Тенденцията е на повишаване на концентрацията на азот-амониев във водите непосредствено до авариралия кораб "Вера Су". Действията, които следва да се предприемат, са от страна на органите, компетентни и отговорни по разтоварването на заседналия плавателен съд. Да изберат метод и технология, максимално щадяща околната среда“, заяви Мирослава Робинсон, началник на отдел „Опазване на морските води“ в Басейнова дирекция.