Нефтено петно и превишения в пъти над нормата на амониев азот и нитритен азот установиха властите във водите край заседналия кораб „Вера Су“ до Камен бряг.

Пробите са взети в петък, след като екип на „Гранична полиция“ забелязва мазно петно в близост до кораба. Взета е вода за изследване от две места – в близост до носа на кораба и 80 метра по на юг. Около носа водата е най-замърсена, там стойността на азот е седем пъти над нормите.

В момента плавателният съд е килнат на една страна и е легнал изцяло на пясъка на дъното. Според властите засега няма риск корабът да се разцепи.

Очаква се този понеделник да пристигнат представители на собственика и на панамската държава, под чийто флаг е регистриран кораба. Компанията трябва да обяви дали се отказва от плавателния съд и ще го обявят за потънал.

„Резултатите, взети вчера, показват продължаване на тенденцията за завишаване на стойностите“, каза Мирослава Робинсон, началник на отдел „Опазване на морските води“ в Басейнова дирекция.

„Щетите за околната среда зависят не само от стойностите в момента, но и от начина и метода, с който ще се справят институциите - каква технология ще изберат за разтоварването на кораба и тя да бъде максимално щадяща за околната среда“, каза Робинсон.

Басейнова дирекция продължава мониторинга на замърсяването на водите около „Вера Су“.