Зимната криза с дървата за огрев върви към развръзка, след като днес търговията на борсата тръгна отново. Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че очаква на първата сесия да бъде изтъргувана дървесина за 5 милиона лева.

 

В София тази вечер се доставят първите количества. Ще бъдат заредени всички търговски складове, в които има недостиг, увери земеделското ведомство.

Държавата ще продава на преференциални цени от 50 лева за кубик, а горските инспектори ще следят да не се стига до спекула и необосновано високи цени за крайният потребител.

И днес Найденов отхвърли твърденията на БСП, че цените на дървесината са изкуствено завишени и че с избора на определени играчи на борсата, министърът облагодетелства свои близки. Това бяха причините, поради които червените обявиха, че ще дадат Найденов на прокурор.

„Не, не са ми роднини и нямам сестра - това отговарям на г-жа Нинова, избрани са и са препоръчани като специалисти от Софийската стокова борса и ние разчитаме на експертизата, която ни е дадена от г-н Симов,” заяви министър Найденов.

„Тук търгуват шестте държавни предприятия, които са под шапката на Министерството на земеделието и храните, а брокерите са избрани след дискусия между мен и тях и са избрани така, че да разбират от дървесина, а не от нещо друго и второ да познават региона, за който търгуват,” обясни изпълнителният директор на Стоковата борса Васил Симов.