Криза за медицински сестри. Не достигат над 30 000, показват данните на асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

В момента у нас на лекар се пада по-малко от една сестра. А средно в Европа те са повече от две на медик. На стария континент на 1000 души население има 8 специалисти по здравни грижи, а тук са наполовина.

Средната възраст за сестрите във всички сфери у нас е 53 години. Около една трета са в пенсионна възраст.

След 22 години стаж като медицинска сестра - Милена Арсенова сменя болницата с ясла. В момента отговаря за група от 20 деца. 

„Радваме се, когато ги учим да споделят да са добри, да казват извинявай, да казват моля. И техните усмивки - това много ни мотивира“, казва Арсенова.

Милена е една от младите в професията - повече от половината от колегите й в столицата са над 70, според справка, с която екипът ни разполага.

„Като че ли демотивиращото заплащане кара младите хора да не изучават професията“, споделя още жената.

„Засега нямаме проблем с персонала, но когато търсим да назначим нови - по-младите не искат да работят с малки деца, казва Росица Василева, директор на 35 детска ясла "Вълшебство".

От Медицинския университет в София отчитат ръст на кандидатите за сестри през последните 2 години.

„Този глад се дължи на недостатъчния брой на кандидати през изминалите години. Както и поради факта, че част от нашите възпитаници след дипломиране не продължават работа по специалността, а намират реализация в други по-атрактивни професии“, обясни проф. Каролина Любомирова, зам.-ректор в МУ-София.

Затова се предлага професията да стане защитена и да има стимули.


„Първите стимули ще дойдат от това, че ще заплатим таксата за първия семестър на всички студенти по медицински грижи, така че тя да стане по-привлекателна за студентите“, каза доц. Антон Тонев, здравна комисия към НС.

Според Тонев - това е възможно да стане от догодина. Обсъждат се и промени в режима на обучение - първите две години да са теория, а в останалите да се наблегне на практика, която обаче да е платена.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!