Още на 1 май морските ни курорти очакват първите си гости, но кризата с работната ръка се задълбочава и застрашава сезона, коментира бизнесът.

От началото на годината на основание "трудова заетост" са издадени общо над 5500 визи, съобщиха за bTV от Министерството на външните работи.

Но само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 000 работници. Фирмите разчитат на кадри от страни извън Европейския съюз, но се сблъскват с проблема, че посолствата в част от тях са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Мерзалив Шавкат е от Узбекистан. Вече трета година работи във фирма за химическо чистене у нас. Негови близки обаче не могат да дойдат заради проблем с издаването на работната виза.

Мерзалив Шавкат

„Подготвиха всички необходими документи, но ги бавят повече от два месеца. Близките ми продължават да чакат и стоят без работа в Узбекистан“, казва Мерзалив Шавкат.

Рушана Сарибоева

„Брат ми и сестра ми се свързаха с Българското посолство в Ташкент. Оттам им отговориха да чакат, а когато визите са готови, щели сами да ги потърсят“, посочва Рушана Сарибоева.

За пета поредна година фирма в Бургас разчита предимно на работници от Узбекистан и Киргизстан. За първи път обаче срещат проблем с наемането на кадри заради забавяне на визите.

„Преди сроковете бяха в рамките на две седмици или три, но към момента близо месец и половина дори и повече някои от работниците чакат. Те вече трябваше да бъдат в България, трябваше да работят. От 25 подадени документи и минали интервюта за визи, 24 нямат такива“, казва Донка Янева - управител на фирма за химическо чистене в Бургас.

От Външното министерство ни отговориха, че са запознати с проблема.

„В краткосрочен план предвиждаме командироването на служители, които да подсилят по-натоварените консулски служби през летния сезон, с фокус върху тези, в които се подават по-голям брой заявления за работни визи, включително Узбекистан и Индия. Само от началото на тази година на основание "трудова заетост" са издадени общо над 5500 визи“, посочиха от министерството.

Донка Янева

„На нас това ни коства буквално оцеляване. Пуснали сме обява преди три седмици за наемане на персонал от 150 човека, които са ни необходими, имаме само двама кандидати“, коментира Донка Янева.

От фирмата за химическо чистене са на мнение, че ако не бъдат взети спешни мерки, кризата с кадрите за туристическия сезон ще продължи да се задълбочава.