Правителството оттегли подкрепата си Ирина Бокова, досегашния кандидат на България за генерален секретар на ООН, и предложи за поста от тук насетне да се бори Кристалина Георгиева.

За втори път тя излиза на международната сцена като резервен играч на България.

През 2010 г. тя замени тогавашния външен министър Румяна Желева като кандидат за български еврокомисар, след като Желева се представи много неубедително на изслушването си в Европейския парламент.

Сега Георгиева кара втория си мандат като еврокомисар и е заместник на председателя Жан-Клод Юнкер. Преди това тя беше зам.-председател на Световната банка.

Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО, също втори мандат.

Ирина Бокова
Снимка: БГНЕС

На петото предварително гласуване в ООН обаче тя се нареди на шесто място, което беше и поводът правителството да оттегли подкрепата си от нея. В средата на месеца премиерът Бойко Борисов беше заявил, че ако тя не се класира на първо или на второ място, няма да остане кандидат на България.  

Така на практика в този момент България има две кандидатури в състезанието за ООН – Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

Министърът на външните ни работи Даниел Митов призна, че няма процедура за отзоваване на кандидат, но призова Бокова да преосмисли участието си в надпреварата.

В същото време Кристалина Георгиева вече излезе в неплатен отпуск от Европейската комисия и заяви, че приема номинацията си за генерален секретар на ООН, което по думите ѝ е огромна чест.

Българската дипломация сега има тежката задача да намери подкрепа за Георгиева, тъй като тя и Бокова имат различни лобита сред петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност на OOН, които имат право на вето.

Решението на кабинета за рокадата предизвика крайно противоречиви реакции и в парламента.

От ГЕРБ и Реформаторския блок подкрепиха решението на правителството и го обясниха със слабите резултати на Бокова.

От БСП и ДПС се обявиха категорично против него и го нарекоха „резил” и „акт, който вреди на имиджа на страната ни”.

От левицата обявиха, че започват консултации за вот на недоверие с всички потенциални партньори в парламента. Темата ще е външната политика на кабинета, а конкретният повод – неглижирането на кандидатурата на Бокова.

Как ще се отрази смяната на кандидата ни за генерален секретар на ООН?

Вижте още във видеото: