Да се криминализира производството на акцизни стоки без бандерол. Тази спешна промяна в Наказателния кодекс поискаха отговорните институции. Целта е да се спре източването на милиони левове от хазната.

Дни след акциите срещу незаконното производство на нелегални цигари и във фабрики за алкохол, институциите се събраха на спешна среща. Te поискаха светкавични законодателни мерки заради законодателни пропуски.

 

Министерството на финансите, МВР, прокуратурата, правосъдното ведомство и правната комисия към Парламента бяха единодушни, че е крайно време и нелегалното производство на акцизни стоки да се криминализира и да се наказва адекватно. Според главния прокурор, промяната е закъсняла.

„Действащата сега правна уредба преследва продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол. Наказателния кодекс следва да преследва не само държането или продажбата, а на първо място производството на такива стоки, т.е нелегалното производство”, коментира главният прокурор.


Продажбата на такива стоки ще бъде преформулирана като „разпространяване под каквато и да е форма”. Ще се въведе и регистрационен режим на машините и съоръженията, необходими за производството на такива стоки.

„Разкритите напоследък на лоши практики, трябва да бъдат наказателно преследвани, с цялата строгост на закона”, посочи финансовият министър Владислв Горанов.

„Само чрез административно-наказателните разпоредби, които и сега съществуват, не може да бъде предотвратено незаконното производство на акцизни стоки”, заяви правосъдният министър Цецка Цачева.

Парламентарната правна комисия обеща пълно съдействие и бързо разглеждане на текстовете.