Рекордно ниски лихви отпускат банките в момента, отчитат кредитни експерти.

Клиентите могат да вземат по-евтини ипотечни кредити - срещу 2,5 до 3% лихва.

Снимка: bTV

Потребителските кредити варират съответно от 4,5 и 6,5 на сто. По време на мораториума нивата на отпуснатите кредити са били рекордни.

Общо 12 милиарда 57 милиона лева потребителски кредити и 12 милиарда 172 милиона ипотечни.

На този фон депозитите на домакинствата са 62 милиарда 460 милиона лева. 

Снимка: bTV

Пандемията заварила семейството на Мария Ибришимова с потребителски и ипотечен кредит. Месечни вноски от 1000 лева. Мъжът й бил шофьор, но останал без работа.

„Лишаваш се, от всичко се лишаваш“, споделя Мария.

За да оцелее, семейството продало наследствена къща. Докато търсели клиент, били притискани от банките. Тогава Мария потърсила финансов консултант.
 
"Кредитите не се обслужват, стават по-зле нещата, започват да ги тормозят от колекторски фирми. Това е всекидневен тормоз“, казва финансовият консултант Диана Караколева и допълва, че 70% от хората, които идват при нея, имат подобен проблем.

Лихвите са ниски, но е важна преценката за всеки един отделен кредитополучател – дали трябва да влезе в кредитна сделка, или не, защото ако доходите са ниски, ниските лихви не спасяват положението.

С епидемията у нас се променят и предпочитанията на българите.

„След появата на COVID се увеличи срокът - 30 години – тоест хората искат максимално ниска месечна вноска, която да не поставя под риск семейния бюджет и да го погасят по-рано, ако имат такава възможност, но сега да са спокойни с по-ниска месечна вноска", обясни Тихомир Тошев, изп. директор на кредит център.

Най-често размерът на изтеглените кредити е от 50 000 до 100 000 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!