Вандали разбиват контейнерите на БЧК, в които се събират дрехи за кризисни ситуации. Така, докато даряването на дрехи у нас расте, се развива и друго явление – краденето им.

Ако сте оставили дрехи в някои от контейнерите за дарения, е напълно възможно те да се озоват не там, където сте си представяли.

Обикновено вандалите взимат по-качествените облекла и обувки, а останалото изхвърлят на улицата.

Снимка: Facebook

Пролетта това се случва най-често, разказва ни Антон Гичев от фирмата организатор на разделното събиране на текстила, която работи в партньорство с БЧК: „Констатираме редовни посегателства в последните месеци. Модификация, която правим е, укрепване на самата врата, за да не се усуква долният ъгъл. Случвало се е да се усуква долният ъгъл и оттам да се опитат да си измъкнат нещо”.

Една част от дарените дрехи отиват директно в кризисните центрове на Българския червен кръст. Друга част се изнася, като от всеки продаден килограм 10 стотинки постъпват в хуманитарната организация.

„Които средства ние ги реализираме в различни каузи. При наводнения, когато е имало и са залети покъщнини и дрехи. Това посегателство е посегателство върху възможността на Българския червен кръст да бъдем полезни на други хора, които имат по-голяма нужда от тези, които се опитват по този начин да ги вземат”, обяснява Спаска Тасева, зам.-директор на Столичната организация на БЧК
 
От началото на годината във фирмата, отговаряща за контейнерите, има постъпили над 10 сигнала за кражби.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!