Кръст на църква светна в небето над видинско село. Инсталацията е монтирана от дарител с надеждата хората по-често да поглеждат към символа на вярата.

Храм „Успение Богородично“ в Сланотрън е граден преди повече от век. За да е на най-високото място в селото, местните издигат възвишение от камъни и пръст. А после дават и пари за строежа му.
 

Жителите на Сланотрън отдавна са възприели дарителството като своя идея. Отскоро църквата е и с мълниеотводна защита, също изградена с доброволен труд и безвъзмездни средства.

„Когато заговорихме, разбрах, че в списъка на строително-монтажните работи не е включена мълниеотводна инсталация. За мен като електроинженер това е недопустим пропуск“, казва Светослав Силагиев, дарител.

Междувременно на инженер Силагиев му хрумва да освети и един от кръстовете на кубетата. И точно понеже храмът е нависоко, светлината на кръста се вижда чак от отсрещния бряг на река Дунав.

Църквата в Сланотрън е паметник на културата от местно значение. Сега вече – и на вярата, която свети най-силно, когато е най-тъмно.