Апелативният спецсъд остави в ареста Атанас Бобоков и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков. 

Съдът наложи по-лека мярка, домашен арест, спрямо Айгюн Еминов. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Николай Миховски и Габриел Спасов също остават в ареста. 

Общо 10 души са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и обработка на отпадъци. Сред тях са бизнесмените братя Бобокови, Николай Миховски, Габриел Савов, Айгюн Еминов, Васил Богданов и други.

По-рано днес прокурорите по делото коментираха пред медиите, че групата е действала от 2014 г. досега, като от началото в нея е участвал Красимир Живков.

Шестчасовото заседание завърши с остри реплики на адвокат Илиян Василев към съда, докато четеше мотивите си. Според него не става ясно защо Атанас Бобоков е задържан, след като отпадъците от производството му са рециклирани от български фирми.

„Лицензирало ги е българското правителство и 5 години ги е контролирало и не им е отнело лицензите! Фирмите на кого да си занесат отпадъците? Да ги занесат в кабинета на съдия Ушев ли? Или да си закрият производството? Ето това е въпросът, но понеже това го говоря днес, а решението е писано снощи, отговор на това няма! Съдиите са слуги“, подчерта Василев.

Обвивеният Атанас Бобоков се определи като индустриалец, а не като престъпник. А бившият екоминистър Красимир Живков каза, че не разбира защо е обвинен

„Аз недоумявам, не разбирам. Или е грешка или е поръчка. Обвиняват ме за група с хора, които дори не познавам“, обясни той.

Другият заместник-министър Николай Кънчев остава свидетел. Според заповедта на Живков той заема поста в края на 2014 г.