Не е редно патриархът на Русия да държи назидателен тон на президента Румен Радев. Това каза в предаването „Лице в лице” Красимир Велчев от ГЕРБ, член на ръководството на партията и заместник-председател на групата. Той допълни:

„Аз отговорих по друг начин на тези провокации – в България има принципи, които се спазват – политиците не се месят в работата на църквата и църквата не се меси в работата на държавата. Хубавото е, че виждаме, че имаме прекрасен патриарх”.

Учуден съм от тази реакция на руския патриарх, каза депутатът от ГЕРБ.

„Имам чувството, че патриархът на Русия е дошъл предварително с определено настроение оттам. Но забележете, това, което аз благодаря, че той сам отчете, че руската църква е създадена благодарение на българската църква, а това за първи път се казва, да не говорим, че знаете какво беше на говорителката на външно министерство изказването, че кирилицата са я взели от друга държава – Македония”, допълни Велчев.

Надявам се, че няма криза в руско-българските отношения, надявам се всичко да е нормално, каза още той.

"Патриотите са във властта, но все пак ние седим встрани от техните отношения вътре в коалицията „Патриотичен фронт”. Не е редно да вземаме отношение", каза депутатът в отговор на въпроса има ли сериозен трус.

"Когато са правили тази коалиция, те си имат някакви договорености, условности, така че всеки да може да изпълнява донякъде програмата си. В техните програми има и много противоречия.

Противоречията в Патриотичния съюз засягат властта, доколкото всички виждат колко му е тежко на премиера да лавира и да държи някакъв баланс на отношенията и поведение".

Господин Симеонов казва понякога неща, които са меко казано непремерени. Аз го отчитам при него, че го е направил в стремежа си да защити патриотизма, патриотичното, българското, затова го е направил. Отделен е въпросът дали трябва така да реагираш на едно изказване на чужд, било то политик или някакъв лидер на нещо. Все пак да не забравяме, че това е патриархът на Москва и цяла Русия".

Той допълни, че от ГЕРБ искат да се разсекрети стенограмата от срещата между президента и руския патриарх Кирил, защото в обществото остават много неизяснени въпроси.

Той попита на тази среща били ли са поканени български национални медии или само руската и защо само руската. Ако пък са поканени другите, защо са напуснали разговорите и е останала руската.

По думите на Велчев тези разговори се провеждат в една зала, където има уредба с микрофони. Според него уредбата е била включена, когато е говорил руският патриарх.

От президентството отричат за стенограмата, не за записа, допълни депутатът.

„Не мога да разбера защо го пазят в тайна, колкото повече се пази нещо в тайна, толкова повече обществото иска да знае”.