Гласуването в парламента на спорната Истанбулска конвенция ще бъде отложено, съобщи в предаването „Тази сутрин” вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му това е и мнението на премиера Бойко Борисов, с когото той е разговарял.

„Конвенцията ще бъде отложена с няколко седмици или няколко месеца, докато този дебат в обществото спре”, каза Каракачанов.

Според него обществото е разделено и огромната част от него не желае или изразява съмнения към конвенцията.  

„Притеснителното е, че покрай тази конвенция по доста непочтен начин се пробутва нова идеология, нова утопия, т. нар. джендър философия, чрез която се прави опит да се замени биологичната роля на пола. Каквито и глупости да се изписват, ние се раждаме природно мъже или жени”, подчерта Каракачанов.

„В тази конвенция леко по терлици, през задния двор, се прави опит да се подмени биологичното понятие „пол” с понятието „социален пол”. Социален пол няма, има биологичен пол, смята той.

Не знам да е имало есемеси до депутатите от ГЕРБ, каза Каракачанов по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова пред bTV, че премиерът Бойко Борисов е изпратил съобщения на народните представители от ГЕРБ, че „няма мърдане” и Истанбулската конвенция трябва да бъде приета.

С нея през задния двор се прави опит да се подмени биологичното понятие „пол” с понятието „социален пол”, заяви вицепремиерът и военен министър. 

Според него не е необходимо да се провежда референдум за конвенцията.

Защитата на жените е залегнала в националното ни законодателство и в Конституцията, отбеляза той.

„Конвенцията ще отвори вратата на всевъзможни организации, които традиционно ползват грантове от европейски програми, да похарчат милиони, за да натискат обществото да приеме теории като тази, че освен двата биологични пола има и други полове. Има държави, които признават, че има 32 пола. Къде са тези 32 пола? С подобни глупости се опитваме да сменим природата”, подчерта Каракачанов.

„Под стереотипни роли се разбира биологичната роля на мъжа и жената, това, което природата е заложила. Докато ние в Европа се занимаваме с подобни глупости, радикалният ислям иска да ни унищожи”, посочи той.

За вота на недоверие

Вотът на недоверие към кабинета няма да мине, убеден е Каракачанов. „Не сме извивали ръце на Борисов”, увери той.

„Никога не е било моя практика и не е мое убеждение да извивам ръцете на някого, когато е на зор, не е почтено и не е мъжко. Ако имам тези, аз ги изнасям публично”, подчерта Каракачанов.

Президентът трябва да стои над партиите. До момента всичките критики, които отправя президентът към управлението, създават усещането, че той негласно или полугласно удря едно рамо на опозицията, каза още в разговора вицепремиерът.

За доброволната казарма

Каракачанов беше категоричен, че не си е направил рекламна кампания с изявленията за доброволната казарма.

„Тъй като колегите от ГЕРБ не са узрели още за идеята за наборната военна служба и нейното връщане, в програмата сме записали да се създадат законови условия и възможности за въвеждане на доброволната военна служба”, уточни той.

„Говоря за това от 8 месеца, това е в програмата за управление”, каза още Каракачанов.

Според него има желание в обществото – и от мъже, и от жени. Той е на мнение, че срокът трябва да е плаващ – от 6 до 9 месеца. Правят се разчети колко ще струва, каза Каракачанов.

По думите му до 2-3 месеца законопроектът ще бъде готов.