Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама българи в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Великобритания и България, съобщи британското посолство в София.

Създателят и директор на международния филмов фестивал София Филм Фест Стефан Китанов получава отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България. Валентин Въльовски, който е градинар в резиденцията на британското посолство в София, е награден с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

Стефан Китанов има съществени заслуги за популяризирането на британското кино в България в продължение на над 30 години, посочват от британското посолство. През 1996 г. в сътрудничество с Британския съвет Китанов запознава българските зрители с Монти Пайтън на филмов фестивал, посветен на британската комедийна група. Следват още фестивали с участие на британски филми, които впоследствие прерастват в София Филм Фест - една от най-значимите български културни прояви днес и водещо филмово събитие в Централна и Източна Европа. Фестивалът продължава да представя британското кино, включително инициативата на Британския съвет „Пет филма за свободата“.

От британското посолство посочват, че в продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София, която мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България.

Тя е с площ от 1,5 акра, а в нея растат 38 дървета от 13 вида, 30 пълзящи рози от 15 вида в различни цветове и 300 розови храста от 40 вида, включително типични английски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca.

През 1998 г. крал Чарлз засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината. Въльовски е специалист в своята област, който обменя опит с колегите си от “Кю гардънс” и “Хамптън корт” в Обединеното кралство. Той редовно споделя своите познания и помогна на местно училище да създаде своя градина, отбелязват още от британското посолство.

Тези почетни отличия се присъждат на лица, които не са британски граждани или граждани на страните от Британската общност, но имат съществен принос за отношенията на Обединеното кралство и тяхната страна. Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни постижения или заслуги за общността с дългосрочно и съществено въздействие и които могат да служат за пример. Медалът на Британската империя се присъжда за практически заслуги за местната общност.

Тези отличия се присъждат от британския крал по предложение на министъра на външните работи и въпросите на Британската общност и развитието, се посочва в съобщението.

„Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997 г., след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители", каза  британският посланик в България д-р Роб Диксън.

“Решението на Негово Величество да присъди на Валентин Въльовски Медала на Британската империя е уместно и заслужено признание за неговата над 30-годишната държавна служба и за отдадеността, с която той развива и поддържа една от най-красивите градини в България. Съчетанието между английска градина и български рози, което създаде Валентин с много труд и търпение представлява великолепен образец на Обединеното кралство и на тясното британско-българско партньорство”, посочва още той.