Неизвестни крадци задигнаха портрети на Христо Ботев и Васил Левски от етнографската сбирка в читалището в старозагорското село Оряховица.

Откраднатите портрети са само част от предметите, които изчезнали, съобщи кореспондентът на bTV в района. Липсват още скъп телевизор, който читалището все още изплаща, уредба с тонколони и микрофон, както и народни носии – оригинални сукмани и потури, везани ризи и други битови предмети.

Предполага се, че кражбата е извършена в периода между 29 март и 5 април. Заради коронавируса вратите на читалището са затворени и затова за деянието станало известно чак в неделя, когато библиотекарката дошла да полее цветята.

Част от откраднатите предмети са дарения.

Любопитен факт е, че крадците така и не стигнали до другата зала, посветена на епохата на социализма, в която са изложени портрети на Карл Маркс, Тодор Живков и Йосиф Сталин, бюст на Георги Димитров и оригинални костюми на пионери и чавдарчета от онези години.

„Чудя се дали са нямали интерес към този период на историята ни или просто багажът им е станал много“, коментира председателят на читалището Виолета Вапцарова.

За да влязат, крадците разбили прозорец, закрит с шперплат. Сградата не се охранява, имуществото в нея не е застраховано.

Оказва се, че това не е първо посегателство над богатата етнографска сбирка на читалището. Преди 4 години по поръчка на италиански бизнесмен с бизнес в България двама братя от селото откраднаха 7 ямурлука, 3 броя потури, 17 престилки от народни носии и везани мъжки ризи и женски блузи, дори и стар военен телефон с ръчка и резбован герб на Народна република България.

По време на съдебното дело тогава стана ясно, че братята Сашо и Йордан П. са работили по поръчка на италианския гражданин Давиде Маццетти, на 41 г., който се надявал да продаде откраднатото.

Той беше е 2 г. лишаване от свобода условно, след като успява да напусне страната. Крадците от Оряховица се споразумяха с прокуратурата за по-леки присъди и вече се върнаха от затвора.

Разследващите тепърва трябва да установят дали и новата кражба е тяхно дело.

Проверка в близкото до Стара Загора село Калитиново, където преди 4 години живееше италианецът, показа, че той не се е връщал на стария си адрес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!