Изненадващ обрат в парламента за партийните субсидии. Управляващите отложиха точката в последния момент, заради напрежение в коалицията. 

Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи решението като прибързано и изрази недоволство, че от ГЕРБ не са се консултирали с Обединените патриоти. От Брюксел премиерът обяви, че едноседмично отлагане не е фатално и въпросът ще бъде решен след заседание на коалиционния съвет.

Още в 9 сутринта стана ясно, че субсидиите се отлагат, защото не е внесен доклад от бюджетната комисия. Това отговори и на искането на НФСБ от вчера да не се бърза в името на бъдещето на коалицията.

ОТ БСП обявиха, че според тях точката е отложена завинаги, а целта на шума около субсидиите е била да се отклони вниманието на публиката.

„Това е фиаско за Бойко Борисов. Въпросът е дали е отлагане или приключване. Според мен е приключване и докато трае това, ще кацнат едни F-16, които ще бъдат произведени след 4-5 години и българският народ ще плати 2 млрд. лв.”, коментира Румен Гечев.

От Брюксел премиерът отговори, че отлагането със седмица не е фатално. 

Борисов беше категоричен, че днешното решение да не се гласува в Народното събрание падане на субсидиите от лев на глас не е „фиаско” за ГЕРБ. Според него гласуването ще се забави с една седмица, за да може преди него да се проведе Коалиционен съвет, на който управляващите да изяснят позицията си по казуса.

Премиерът не пропусна да нападне БСП: „Те са царе на такива думи. Затова и толкова години съм премиер – защото винаги са победители, винаги са отгоре. На думи, разбира се”.

А ДПС заподозряха извиване на ръце от страна на малкия партньор във властта. „Мъничкият коалиционен партньор е поискал отлагане. Не е нужен този рекет и не е нужно ГЕРБ да се поддават на него, но нека те да си оправят коалиционните отношения”, коментира от своя страна Йордан Цонев.

От ДПС обявиха, че ще изпратят писмо на Бойко Борисов, за да им обясни защо се е стигнало до отхвърляне на идеите им, които вече е одобрил.

Коалиционният съвет, на който управляващите трябва да изработят общата си позиция, ще е във вторник. Дали ГЕРБ ще отстъпят от единия лев - предстои да разберем.