Европейската централна и Българската народна банка създават нова суап линия. Договорът ще остане в сила до 31 декември 2020 г., или толкова дълго, колкото е необходимо, съобщават от БНБ.

Размерът на суап линията е определен на 2 млрд. евро. Целта на валутното споразумение е да да осигури евро ликвидност. Съгласно новата суап линия Българската народна банка ще може да вземе до 2 млрд. евро в замяна на български левове.

Тези средства ще може да се насочват към търговските банки, но само ако те изпаднат в сериозно затрудения да отговорят на търсенето на евро. До края на седмицата България смята да подаде документите си за влизането в чакалнята за Еврозната.

От БНБ уточняват, че максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца. България се подготвя за участие във валутния механизъм (ERM II), което е предпоставка за дадена държава-членка да се присъедини към еврозоната.

Междувременно премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата обсъдиха възможностите за справяне с последиците от COVID-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията. 

„Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен“, подчерта в разговора българският премиер по повод на установената суап линия. 

Борисов изтъкна, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни и добави, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът Борисов акцентира и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!