До края на седмицата България ще е готова с необходимите документи за „чакалнята“ на еврозоната (ERM 2). Това обяви премиерът Бойко Борисов, а финансовият министър заяви, че ERM 2 е необходимото условие, за да се върви към еврото. 

Ресорният министър посочи, че ползите от това действие ще бъдат повече от „имагинерните притеснения“ за евентуалното ни членство. „Въпросът дали е по-добре да сме в еврозоната не смятам, че трябва да се поставя под съмнение“, каза още Горанов. 

На въпрос дали сега е подходящ момент за кандидатстване, финансовият министър даде пример с Дания и Хърватска, които вече са в ERM. Той уточни, че двете държави са одобрили суапови линии между техните централни банки и Европейската централна банка. 

„БНБ също е подала подобно писмо към Европейската централна банка. Очакваме положително развитие като държава, потенциална членка на ERM 2. Как работи тази суапова сделка – тя помага на държавите, които са с плаващ валутен курс или с Валутен борд – в нашия случай да може БНБ да предоставя лева на ЕЦБ и да получава евро. Това е гаранция за допълнителна стабилност на Валутния борд“, уточни Горанов. 

Суапова линия (линия за валутен суап) е споразумение между две централни банки за обмяна на валутата на двете централни банки. Чрез нея дадена централна банка може да получи ликвидност в чуждестранна валута от централната банка, която я емитира – обикновено защото е необходимо да се предостави съответната валута на местни търговски банки. 

По думите на Горанов при евентуално одобрение за присъединяване към валутно-курсовия механизъм, ще има допълнителна подкрепа към страната ни при евентуално задълбочаване на финансовата криза. 

Той уточни, че по този начин българският лев ще бъде обезпечен в евро, но при определен лимит.