Заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова не е в конфликт на интереси.

Това е заключението на антикорупционната комисия, която започна проверка след фатален инцидент със служител на фирма, охраняваща ремонта на бившия Партиен дом.

Фирмата тогава се оказа свързана със съпруга на Петрова.

Снимка: bTV


25-годишният Даниел Тасев намира смъртта си по време на дежурство като охранител от фирмата, пазеща строежа на новата сграда на Народното събрание. За последно е забелязан да говори със служител на НСО.

Преди да стане депутат, съдружник във въпросната охранителната фирма е Султанка Петрова. След инцидента тя каза пред bTV, че съпругът й е на високо ниво в компанията. Собственик пък се оказа Филип Чипев, близък до семейството на Петрова.

Снимка: bTV

Аз съм баща на внуците й, каза собственикът на охранителната фирма
Филип Чипев.

Това означава, че сте мъж на дъщеря й?

Не, аз съм баща на внуците й, отговори той.

Снимка: bTVСпоред решението на антикорупционната комисия налице е само един от елементите за наличие на конфликт на интереси -  "лице, заемащо публична длъжност".

"Липсват обаче другите два елемента – наличието на упражнени от лицето правомощия по служба и частен интерес. Липсата, на който и да е елемент от понятието "конфликт на интереси", обуславя невъзможност за нарушаване на забраните.

Собственикът на охранителната фирма и заместник-министър Петрова не пожелаха да коментират решението. Разследването на прокуратурата не е приключило. Заради сложността на експертизите. А докато чака резултатите, майката на Даниел посещава често мястото - отвън. Не е допускана да види шахтата.