КПКОНПИ проверява Община Варна във връзка със сигнал за процедура по сключване и изпълнение на договор за обществена поръчка, както и допълнителен анекс към него, съобщават от комисията.

Поръчката е от 2021 г. на стойност 85 000 000 лева. Парите са отпуснати безвъзмездно по програма „Околна среда“ за купуването на 60 електрически автобуса и 60 зарядни станции за тях.

Обществената поръчка е с две отделни позиции – за купуване на 40 соло и 20 съчленени електроавтобуси. Изпълнителите са избрани на 9 септември. Позицията за соло е спечелена от консорциума "Еко Транспорт Варна", а за другите от консорциума "Джи Ди Ей".   

"По процедурата, по която поне са писали информация, че проверяват, няма сключен договор към този момент. Има избран изпълнител, доколкото знам, и се жали решение за избор", каза Пламена Маринова, зам.-кмет на Варна. 

Според сигнала до антикорупционната комисия обществената поръчка е манипулирана в полза на определен изпълнител. Посочва се още, че има корупционни действия от страна на служители на общината, както и на лица, които заемат висши публични длъжности.

КПКОНПИ изземва документация и се снемат обяснения на длъжностните лица.

От общината обявиха, че по проверяваната процедура към момента няма подписан договор с изпълнител, тъй като се обжалва решението за избора му и допълниха, че нямат притеснения.

"Ние разбрахме днес, след като те вече са дошли на място. Шегувахме се, че са избрали точно рождения ден на кмета да правят това. Слава Богу, не е в деня за размисъл. Иначе щяха да изместят изключително много темата. Това е една от поредните проверки на поредната институция", заяви Пламена Маринова, заместник-кмет на община Варна.

В избраните консорциуми влизат по една столична фирма и чуждестранни производители на автобуси. На този етап няма позиция от двете български компании

Изискани са и документи по друга проверка от Областната администрация на Варна, която касае промяна на статута на имоти и разпореждането с тях.