Предвеликденско поскъпване на основните продукти за козунак. Прогнозата е за увеличение на цената с около 15-20%.

От „Активни потребители“ обаче обясниха, че заради по-скъпите яйца тази година цената на истинския козунак може да е с около 50% по-висока спрямо миналата година.

Данните сочат, че има драстично увеличение в цената на яйцата и захарта в сравнение с 2022 г. Изненадващо стойността на олиото обаче е с над 10 стотинки по-ниска.

Днес проверихме колко ще ни струва домашният козунак и този от пекарната.

Билян ще избере пресен козунак от пекарната пред пакетираните в магазина - независимо от цената. „Живея в чужбина и виждам, че със сигурност са очаквано високи цени - дали в магазина, дали в пекарната, всичко навсякъде е по-скъпо“, твърди Билян Балканлиев.

В една от столичните пекарни козунак без пълнеж е 8 лв. Ако яйцата поскъпнат с още 10 ст. за бройка, собственикът обяснява, че цената на козунака може да се вдигне с около 20 ст.

„Суровините скачат често преди празници, така че ако се наложи, ще има актуализация, но тя няма да е голяма. Предполагам, че ще под 2-3% спрямо миналата година“, обяснява Невена Айвазова, собственик на пекарна.

„Ако рецептата на съответния майстор включва достатъчно яйца, то себестойността ще скочи. Аз не бих си купил козунак с трайност шест месеца. Това е нещо друго като продукт“, коментира темата и Богомил Николов, изп. директор на Асоциация „Активни потребители“.

Домашният козунак ще ни струва около седем лева. В магазина за основните продукти за козунак дадохме около 15 лева.

При съмнения за нарушения можем да сезираме Агенцията по храните. Добре би било обаче да имаме снимки и касова бележка.