bTV провери колко ще ни струва трапезата за Великден. Екипът ни сравнява цените на основните храни за празника този четвъртък и преди месец.

Залагаме в потребителската кошница част от традиционното за великденската трапеза – килограм агнешко, килограм домати, толкова краставици и 20 яйца. Сметките показват, че на едро преди четири седмици те са стрували 32 лева и 81 стотинки.

Месец по-късно същите продукти вече излизат близо 34 лева на едро. На дребно цените са по-високи.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът ни се върна отново месец по-късно в същите магазини, за да провери кое с колко поскъпна.

От традиционните храни за празника Велко Величев ще сложи на масата салати, яйца и козунаци и казва, че всичко е доста скъпо.

„За агнешкото вече няма да приказваме, защото това ще бъде лукс“, казва Велко.

Посетихме един магазин преди месец. Сега се връщаме отново - цените на всички видове агнешко месо тогава са били по-ниски. Агнешкият бут, например, е по-скъп с 3,50 вл. спрямо месец по-рано.

Търговците обясняват, че преди празника производителят, от който купуват е вдигнал цените и това се отразява на крайния клиент.

Връщаме се и в пекарната, в която екипът ни беше преди четири седмици. Суровините за козунаците продължават да поскъпват, но засега тук не са променяли цените. Все пак от пекарната признават, че цените са с 10 на сто по-високи от миналата година.

Зелените салати на пазара струват 1,50 лв., но потребителите отчитат разлика в броя салати, които купуват срещу тази сума.

За месец яйцата също са поскъпнали макар и със стотинки. От комисията по стоковите борси и тържищата отчитат 4 на сто увеличение при основни хранителни продукти за месец в цените на едро.

„Аномалиите са в малките търговски обекти главно, там има много по-голяма чувство за презастраховане и доста по-високи маржове, може би по-лоша логистика и неефективен начин на работа“, казва Владимир Иванов от ДКСБТ.

Експертите са засекли агнешко на цени над 40 лева за килограм, но подобни цени са рядкост в търговската мрежа, посочват те.