Премахването на ДДС върху хляба няма да повлияе на крайната цена за обикновените клиенти, заяви икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов в bTV Новините. 

„Когато намаляваш данъците, трябва предварително да кажеш какъв ефект целиш върху потреблението. Ние твърдим, че (намаляването на ДДС) няма да има отражение върху цените дотолкова, доколкото опита от последните две години показа, когато беше диференцирана ставката за ресторантьорския бранш, всички видяхме, че цените не намаляха всъщност. Но това беше мярка в подкрепа на бизнеса всъщност“, коментира Костов. 

„ДДС е данък върху потреблението. Когато намаляваш ДДС, трябва да целиш ефект върху цената на крайния продукт и това може да стане според нас единствено с намаление на общата ставка, за да не може да се укрива по цялата производствена верига, тъй като иначе става прехвърляне на обороти“, каза експертът. 

Костов отправи апел към правителството да намалят цялостно ставката на ДДС. 

Друга мярка за облекчаване на ситуацията с инфлацията и най-засегнатите социални слоеве експертът вижда във въвеждането на необлагаем минимум, за който подкрепа са изразили три от партиите в управляващата коалиция.