В парламента олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации, коментира пред БНР бившият премиер Иван Костов. Според него Народното събрание е вкарано в безизходица от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов“.

„Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Такова разбиране на властта - като отговорност, е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов“, подчерта Костов.

Според него само „по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата“ може да бъде сформирано правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Експремиерът в същото време посочи, че има риск и след нови избори да няма правителство.

Реванш на олигархията?

Костов начерта два варианта за изход от ситуацията. При единия се очаква от формацията на Трифонов да „премислят решенията си и (да) не зависят от чужда воля“. След още един кръг консултации по думите му мандатът трябва да се обвърже с програма, която да се подпише както от мандатоносителя, така и от всички останали.

„Има възможност и мнозинството на олигархията да се охрабри и да състави правителство. Ще бъде реванш за тези сили. Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство“, отбеляза Иван Костов.