Светкавична реакция на политическите партии в парламента след обиските в офисите и жилищата на Румен Гайтански-Вълка.

Според част от тях акцията e политически обусловена, а част от тях директно посочиха като поръчител председателя на ДПС Делян Пеевски. Самият той към момента не коментира.

Коментар обаче дойде от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той припомни, че вече четири години живеем в хаос и без правителство и не може всеки път, когато има акция на прокуратурата и други органи, да се търси умисъл.

Според „Възраждане“ пък акцията е заради наближаващите избори.

 

„Странно защо прокуратурата в момента се задейства за лице, което според медиите е свързано с Доган. Прокуратурата удря Доган. Това означава, че Пеевски, който е собственикът на прокуратурата, удря прекия си съперник, което означава, че прокуратурата в момента се използва като бухалка в ръцете на Пеевски“, коментира Костадин Костадинов.

ГЕРБ коментираха варианта това да е политическа поръчка.

„Още като кмет съм се борил срещу него. За всичко може да се каже, че е политическа поръчка. Може би като сме във ваканция - и прокуратурата, и съдът да излизат, за да няма обвинения“, коментира Бойко Борисов.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви пред журналисти, че Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев са избягали от държавата.

„Чадърът, който закриляше Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев последните години, се вдигна. Двамата са избягали от държавата“, каза Петков.

„Още като бях министър на икономиката, а преди това и колегите, казахме, че Българска банка за развитие (ББР) се източва. Един заем, който Вълка беше взел за 145 милиона, сега държавата получи за него само 3,5 милиона. Реално загубихме над 140 милиона държавни пари, защото Вълка можеше спокойно да ги открадне под покровителството на ББР“, каза Петков и обясни, че 140 милиона са 30 детски градини.

Петков попита защо всичко това се случва и подчерта:

„Какво прави г-н Славчев (Антон Славчев е и.ф. председател на антикорупционната комисия - бел. ред.) на КПКОНПИ? Всичките тези години какво се случи? Последните 3 години ние дадохме цялата информация – над един милиард откраднати от ББР го казвахме по новини, навсякъде – г-н Славчев не правеше абсолютно нищо. Изведнъж чадърът се вдигна и реши да стане бухалка заради Пеевски и изведнъж те изчезнаха. Поредните престъпници, изчезнали от страната безследно“.

„Евелин Банев – Брендо си влиза и излиза от страната както си иска, братя Галеви изненадващо се появяват, единият - починал“, припомни още той.

Петков подчерта, че ПП-ДБ са вкарали Закона за КПКОНПИ, но от октомври месец той стои на трупчета.

„Нито една от другите политически партии не искаше да подкрепи да минат тези закони и изведнъж отговорът е ясен – защото едни криминални субекти могат да крадат от държавните пари след това да изчезнат безнаказано, а шефът на КПКОНПИ да си стои там, където е. Ето затова внесохме и искането за неговата оставка с над 80 подписа“, каза още Петков.

БСП отказаха коментар. Останалите партии запазиха мълчание.