„Наблюдаваме добра тенденция след въведените мерки“, отчете здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите му намаляването на заболеваемостта вече рефлектира и върху заетостта на болничните легла – към настоящия момент 32% от леглата за несложни пациенти са заети, а от интензивните – 44%.

Броят на излекуваните от коронавирус за последните седем дни е три пъти по-голям от този на новозаболелите. Общо 14 853 души са преборили болестта през последната седмица, а новите случаи са 4023.

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев също отчете, че смъртността у нас е спаднала. Той добави, че сега най-важното е тези резултати да се запазят максимално дълго.

Относно ваксинирането здравният министър обяви, че има повишен интерес към ваксините срещу COVID-19 от страна на медиците. Той твърдо отрече всички спекулации, че няма да има достатъчно дози за всички български граждани.

Ангелов се обърна и към политиците.

„Прокарва се една мисъл, че нямаме достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Всеки, който желае да се ваксинира, държавата е осигурила ваксини. Темата с ваксините не трябва да се политизира“, категоричен е Ангелов.

Положението в Европа

„Негативните тенденции са във Великобритания и Чехия и най-вероятно се дължат на т.нар. нов щам на коронаврируса“, заяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„През пролетта, във върха на епидемията, във Великобритания е имало 18 000 души в болница. Сега те са 30 000 – има увеличение от 30% въпреки строгите мерки“, коментира той.

В Чехия се наблюдава същата тенденция, а в Нидерландия се оформят няколко огнища, за които се подозира, че се дължат на новия щам.

„Въпреки добрите данни у нас трябва да сме внимателни. По никакъв начин не трябва да отслабва бдителността на хората“, категоричен е Мутафчийски.

„Имаме суспектни пациенти. Проверяваме българи, които са пътували във Великобритания, за да разберем достигнал ли е до България новия вариант на коронавируса“, поясни Ангел Кунчев.

Избори по време на пандемия

Според здравния министър усилията по ваксиниране на персонала, който ще бъде ангажиран в парламентарните избори, трябва да са насочени към членовете на мобилните секции. Именно те ще имат пряк контакт с лица под изолация и карантина.

„Политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите. Ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето и проблемите на всеки отделен гражданин, накрая ще избираме нов народ, а не парламент“, каза Ангелов.

„Въпросът с пандемията от коронавирус и въпросът за ваксините не са въпроси, които трябва да се политизират“, категоричен е министърът.

По думите му е дошло времето да се мисли за проблемите на всеки отделен български граждани, а не „да се крием зад проблемите на България“.

„Доверие се печели с пример, доверието се заслужава, а не се иска“, каза още Ангелов.

Яснота по този въпрос ще има до края на месеца.