В болницата в Сандански, където стана ясно, че са се ваксинирали общински съветници в разрез с националния имунизационен план, е имунизиран и роднина на шефа на болницата.

Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

По думите му проверката е установила, че безспорно има нарушения, но не от страна на РЗИ. 

„Там не се отчитат сериозни нарушения, които могат да са основание за най-тежкото наказание“, коментира Ангелов.

Относно самата болница – тя не е „под шапката“ на Министерство на здравеопазването.

„Считам, че изпълнителният директор не е спазил изискванията за имунизационния план. Ако това лечебно заведение беше под нашето ръководство, още днес щях да го освободя от длъжността директор“, заяви Ангелов.

Той коментира още, че има строг ред какво се случва, когато ваксини остават неизползвани.

Проверката беше извършена от Медицинския надзор и е установила, че са ваксинирани седем служители на социалния патронаж, един пенсионер, един учител, четирима съветници, двайсет служители на общината и член от семейството на болничния шеф.

Предстои кметовете на четирите общини, обслужвани от лечебното заведение, да вземат решение дали да отстранят от поста директора. 

„Ако ми поискат оставката, има си ред. Лично аз изобщо не чувствам вина в себе си, виновен съм дотолкова, доколкото си позволих да изляза извън рамките на определени правила. Да, мой роднина е ваксиниран и той беше в групата, в която се яви доброволно, за да не бъдат похабени оставащите ваксини“, заяви управителят на болница „Югозападна“ – д-р Илия Тонев.