„Съобщава се за медицински лица, които се заразяват за втори път с коронавирус. Ние ще ги издирим, ще проведем епидемиологични проучвания и ще търсим отговора на този въпрос“.

Това обяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Сложна е ситуацията в цялата страна, мерките не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите", констатира министърът.

Той даде за пример мярката „зелени коридори“ за най-възрастните и уточни, че експерти подготвят нова схема за нея, за да е медицински целесъобразна.

„Ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото се може повече български граждани с мерките, които са важни и наложителни. Ако продължава да се насажда мнението, че българските лекари са безотговорни, че са убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде“, коментира министърът.

В подобен дух беше и изказването на директора на „Пирогов“ Асен Балтов.

По думите му хора с положителни резултати от бързите тестове отказват да си направят PCR тестове, крият се, ходят на работа и заразяват колегите си и близките си.

"Няма да оставим никого на улицата, но моля ви спазвайте мерките. Носете маски, за да не затрудните системата още повече", призова проф. Балтов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!