Два часа чакахме лекарска помощ пред новооткритото COVID отделение в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Св. Георги“. Това разказа в „Тази сутрин“ Мария Господинова, съпруга на един от починалите след чакане на прага на лечебното заведение в Пловдив. 

По думите ѝ отделението е за долекуване на коронавирусна инфекция, а съпругът ѝ е бил в тежко състояние. Тя допълни, че то се намира на третия етаж и е трудно достъпно за хора с увреждания. 

Снимка: btvnovinite.bg

Видеото, заснето от жената, шокира обществеността. На него се вижда как двама мъже чакат пред новосформираното COVID отделение. Единият седи на земята с кислороден апарат, а другият е на стълбите.

Преди това тя и съпругът ѝ са потърсили помощ в Инфекциозната клиника и са били пренасочени към новото отделение в Клиниката по токсикология.  

„Час и половина, преди да го прехвърлят от Инфекциозна болница, попитах: „Готов ли е резултатът от изселването“. Казаха ми – най-рано във вторник след обяд или сряда. Чакало се три дни. Как след един час го писаха COVID-19 и защо в това тежко състояние го прехвърлиха в отделение за долекуване“, попита жената. 

Господинова обясни, че съпругът ѝ е хоспитализиран в Инфекциозната болница в Пловдив в събота след обяд, откаран в друго лечебно заведение и отново върнат в първото. 

„Той ми звъни и ми казва, че още не бил включен на диализа, въпреки че му обещали. Тя трябваше да се направи в понеделник сутринта“, посочи тя и допълни, че съпругът ѝ е предупредил лекарите, че не се чувства добре. 

Според нея диализа не му била направена, а бил транспортиран в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Св. Георги“. 

„Два часа чакахме на земята. Нямали асансьор до третия етаж, нямали инвалидни колички, носачи или носилки. Никой не излезе. Между втория и третия етаж свърши кислородната бутилка. Докторът вече беше дошъл, махна му маската, взе си бутилката и моят мъж остана там. Не бях в състояние там да снимам какво става“, сподели Господинова. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тя посочи, че повече от 20 минути след тази ситуация е прегледан. Закаран е за диализа, но до вливане не се е стигнало, защото е починал. Жената допълни, че престоят на съпруга ѝ в отделението не е бил повече от 20 минути. 

По думите ѝ проблем е имало и със смъртния акт. Документът е издаден с часове закъснение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!