„Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим нарастването на случаите, но въпреки всичко отчитаме и нещо, което е изключително добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху болниците“, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите му дори в Кюстендил и Враца, където заболеваемостта е голяма, има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно.

„Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“, коментира Ангелов.

Здравният министър не се ангажира с това дали ще бъдат разхлабени още противоепидемичните мерки.

Числата сочат, че са заети 40% от леглата за неусложнени пациенти и около 42% - интензивните.

„Нямаме някаква особена динамика и в ситуацията на Балканите и Европа“, каза от своя страна доц. Ангел Кунчев.

Страната ни е на 25-о място в ЕС по заболеваемост и на 15-о по смъртност.

„Раздвижването е в посока нови области да влизат в групата с тези над 120 заразени на 100 хиляди. В Кюстендил цифрата е 408 на 100 хиляди“, коментира Кунчев.

„Процентът на положителните проби за британския вариант на коронавируса в Кюстендил е твърде висок и това обяснява техните резултати“, допълни той.

„Тенденцията е за нарастване на случаите. Имаме нарастване с 24% от миналата седмица – към момента заболеваемостта за страната е 173 на 100 хил. души в сравнение със 139 на 100 хил. миналия четвъртък“, допълни проф. Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че смъртността се колебае, но в сравнение с миналата седмица има намаление с около 9%.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!