Над 400 жалби, свързани с изпълнението на ремонти, отчитат от Комисията за защита на потребителите за миналата година.

Това обаче са случаите, в които има документ за платена от клиента сума за извършена ремонтна дейност. Случаите, в които клиентът се договаря с майстори без за това да има подписано споразумение, се препращат към полицията.

Такъв е случаят на Теменужка Михайлова от Радомир, която се разбира с двама майстори – син и баща, да ремонтират банята ѝ. Сумата, за която се договарят, е 1900 лева, като в нея влизат освен козметичното обновление на помещението, също и разбиване на стена, както и ремонт по ВиК.

Жената плаща 2/3 от сумата предварително. Скоро разбира, че е сгрешила: „Когато хващах мазилката, тя падаше на цели парчета. Топлата вода беше отведена в канализацията, тоест – в тоалетната щях да имам топла вода“, разказва Махайлова.

Снимка: Теменужка Михайлова

Освен нанесените щети, тя търпи загуби и от това, че се налага да изхвърли купените предварително материали, като похабеното ѝ струва около 500 лева.

Решава да се откаже от услугите на майсторите и се разбира с тях да ѝ върнат поне 400 лева. Те се съгласяват, но скоро Михайлова губи връзка с тях и те не си вдигат телефона. Решава да потърси дължимото на адреса, но е изгонена от единия от майсторите.

Снимка: Теменужка Михайлова

„Не подписахме договор. Дори ми беше неудобно да им дам да се подпишат в тетрадката, в която записвам разходите“, казва тя.

Майсторите не отричат, че дължат сумата: „Казах ѝ – като ги имам. Сега, като ги нямам, как да ги върна?“, заяви по телефона единият от двамата мъже.

 

Експертите в бранша съветват предварително да се плаща само част от договорената сума – т. нар. „къси плащания“.

„Клиентът да се убеди, че това, за което е дал първоначално пари, е вече свършено и е необходимо да се плати следващата част от аванса. Във всяка една книжарница бихте могли да купите кочан, на който пише „разходен ордер“. Той съдържа информация за това, че един човек дава на друг човек пари за определена задача“, обяснява Владимир Караджов, ръководител на бригада за ремонти, когото зрителите на bTV познават от предаването „Бригада Нов дом“.

От бранша подчертават, че писменото споразумение между двете страни е гаранция, както за клиента, така и за майстора, който върши работата.

А Теменужка Михайлова, след похабените нерви и средства, е отделила още около 5-6 хиляди лева, за да ремонтира банята си – този път успешно.