Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е изпратил сигнал до международни организации и институции срещу служебният министъра на културата Велислав Минеков заради негови изказвания, съобщиха от „Сан Стефано“ 29.

Полемиката между двамата започна, след като Минеков изрази публично възмущението си от прекъсването на редовната програма на националната телевизия заради пряко излъчване на пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията. Той поиска обяснение от БНТ и СЕМ по казуса и определи случилото се като „много тежко нарушение“ и „намеса в националната сигурност“.

Последва остра позиция от Управителният съвет на БНТ срещу Минеков, в която беше посочено, че ще бъдат сезирани международни институции заради „заплахи и опит за цензура от страна на служебния министър“. Действията на служебния министър бяха определени като политически и правителствен натиск, който има „смразяващ ефект“ за свободата на изразяване, редакционната независимост на медията и нарушава европейските правозащитни стандарти.

В сигнала до евроинституциите е отбелязано, че в серия от публични изявления, включително и официална кореспонденция с БНТ и СЕМ, министър Минеков тиражира множество неверни твърдения, иска обяснения за редакционната политика, обвини БНТ в нарушение на закона и поиска оставката на генералния директор включително на политически митинг, организиран пред сградата на БНТ.

В документа е отбелязано, че твърденията на министъра, че е нарушен закона заради прекъсването на програмата, са определени като неверни.

„Такова „внезапно прекъсване на програма“ би било налице, ако е прекъснато излъчването на филм, спортно или културно събитие. В случая няма нищо подобно“, пишат от БНТ и припомнят, че част от пресконференцията е излъчена в актуалното публицистично предаване, в което темата за подслушванията е обсъждана и от представители на други политически сили.

„При спазването на законовото изискване за плурализъм екипът на предаването е преценил, че по темата за подслушванията гледната точка на другата страна - партия ГЕРБ, която не е представена в студиото, може да бъде отразена чрез включване на живо на част от пресконференцията. Отбелязан е и фактът, че другите две големи телевизии - BTV и NOVA, които са собственост на големи чужди компании, са действали по същия начин като обществената медия“, допълват от обществената телевизия.

Напомня се и че решенията за съдържанието в предаванията са изцяло в свободата на редакционните екипи.

„БНТ очаква адресираните институции и организации да вземат предвид това неблагоприятно развитие при формиране на оценка за състоянието на медийната свобода в България и да съдействат за защитата на свободата на изразяване и редакционната независимост на обществените медии в нашата страна“, уточняват от обществената медия.

Сигналът е изпратен до Европейския парламент и Европейската комисия, както и до европейски правозащитни институции и организации, Съвета на Европа, ОССE, както и до дипломатическите представителства на страните от ЕС и на САЩ в София.