Коронавирусът продължава да отстъпва пред наложените ограничения. Страната ни се готви и за началото на втората фаза на имунизацията – на възрастни хора и на учители.

Сертификат „Ваксиниран
Здравният министър показа как изглежда сертификатът за поставена ваксина. Сертификатът, че сме имунизирани е част от един по-голям проект, а именно електронно пациентско досие. Това досие е факт от днес, съдържа различен тип информация – като извършени прегледи, предписани лекарства, имунизации. 

Снимка: btvnovinite.bg

Достъпът до него е само чрез електронен подпис. Предвидена е обаче и възможност сертификат да получават и хората, които нямат такъв подпис. 

„По този начин гарантираме, че информацията за всеки един гражданин, здравната му информация, няма  да бъде достъпна до други лица, да бъде открадната и злоупотребено с нея“, обясни Ивайло Филипов, изп. директор на „Информационно обслужване“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Доц. Мила Любомирова днес е поставила втората си доза от ваксината. В електронното ѝ досие ще има информация за имунизацията, от кого е извършена и в коя държава. На базата на което системата автоматично издава сертификат. Сравнява документа с имунизационния паспорт при децата. 

„Българските граждани, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до досието им и могат да разпечатат този електронен сертификат“, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Сертификатът е на български и на английски език. Има уникален номер и е защитен от фалшификации. В електронната система е изграден и модул за проверка на автентичността му. За нея  не е нужен електронен подпис, а само мобилен телефон с камера, с която се сканира QR кода на сертификата и за секунда получаваме отговор дали той е валиден. 

Засега не е ясно дали документът ще е задължителен при пътуване или за достъп до друг тип услуги. Подобни ограничения са възможни, ако се осигурят достатъчно ваксини. И  ако са с цел защита на общественото здраве, без да са унизителни, дискриминативни или прекомерно да ограничават правата ни, казват адвокати. Очаква се темата да бъде дискутирана от лидерите на Евросъюза на заседание в четвъртък.

Снимка: btvnovinite.bg

Предупреждението на здравните власти
В същото време шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски предупреди, че всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на вируса, който е много по-заразен. 

„Почти всяка пета проба е със съмнение за новия вариант на коронавируса. нямаме още доказателство, но това трябва да заостри вниманието“, допълни Мутафчийски.

Бунтът на ресторантьорите

А властта обяви, че до дни ще има решение, дали, как и откога ще разхлаби мерките за заведенията, моловете и фитнесите. 

Това се случи след среща на ресторантьорския бранш с ресорните министри. Предложението на управляващите е всички заведения да отворят две седмици след училищата или около 18 февруари.

Браншът застава категорично зад искането да отвори врати на 1 февруари. Има спор и за това до колко часа да работят заведенията за хранене. 

Заведенията за хранене са затворени месеци. Браншът е категоричен – готви се за гражданско неподчинение. Планират да отворят всички наведнъж, както направиха в Италия. Тук миналата година по това време са работили 170 служители.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че е имало масови служителите им са в неплатен отпуск и чакат да вземат 24 лв. на ден държавна помощ.

Заради доставката на храна по домовете са останали на работа под 10% от служителите, но това по начин не компенсира разходите. Проблемите на бранша бяха обсъждани няколко часа при здравния министър проф. Костадин Ангелов. Резултатът:

„Датата, която беше обсъдена – двуседмичен период след 4 февруари. Процент на ограничение на капацитета, строго спазване на противоепидемичните правила, както и евентуален краен час“, обясни вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова.

Снимка: btvnovinite.bg

Браншът обявиха, че държат на датата 1 февруари и настояват всички обещани помощи да бъдат изплатени до края на януари.


Темата беше обсъдено и при премиера Бойко Борисов. „Едно време, в което, ако 50% от ресторантите могат да работят, също да го направим. И тук трябва да е много ясна уговорката и с бизнесите, и с цялото общество – новия щам. Действаме по този начин и наблюдаваме как се движи заболеваемостта“, каза министър-председателят.

За изплащането на парите, с които се подпомагат засегнатите, се чака разрешение от Еврокомисията до дни. Разпореждането на премиера е веднага след това парите да стигнат до хората. 

Сметките на Асоциацията на заведенията у нас показва, че около 100 хил. души са пряко засегнатите служители в бранша. Те могат да разчитат на помощи. Още 100 хил. обаче са засегнати, защото работата им е пряко свързана с тази на заведенията, без да попадат в заповеди за затваряне и за тях не са предвидени помощи. 

Според плана фитнесите и спортните зали трябва да отворят на 4 февруари, а баровете – на 1 март.

Търси се и компромисен вариант в моловете – да отворят само магазините, без детските кътове и места около зоните за хранене, където се събират повече хора. Дата обаче засега не се посочва.