Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от президента Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради изтеклата информация от НАП.

По думите ѝ хакери вече са се възползвали от данните и има възможност да се теглят кредити на лица и фирми, които фигурират в изтеклите бази данни.

„Животът на 5 млн. българи – ЕГН-та, имоти, коли, сметки, кредит и ипотеки – всичко е на улицата. От днес има информация, че хакерски уебсайтове са почнали да ползват информацията. Даже ИТ-специалисти предупреждават от сутринта, че в този момент всеки може да тегли кредит от името на българите, чиито данни са навън”, заяви Нинова.

Според нея заплаха ще продължи завинаги, защото хората не могат да си сменят личните данни.

Финансовият министър Владислав Горанов определи изказването на Нинова като неистина. Той допълни, че това е опит да се създават страхове, които ще имат дългосрочни последици.

 „Ако крайната ви цел е вие да управлявате, трябва да имате предвид, че нещо трябва да остане, върху което да положите вашите управленски умения. Всеки опит да се прави политика от всичко се превръща в един бумеранг, който сваля качеството на политическия дебат. Не омаловажавам кризата, но опитът ви да внесете страх, че чрез тази информация могат да се постигнат тези катастрофични последици – са неверни”, коментира Горанов.