Кореспондентът на bTV Media Group Васил Христов стана първият българин, член на Управителния комитет на най-старата организация на журналисти в света - Foreign Press Association (FPA). 

Номинацията на Васил Христов за член на управителното тяло на Асоциацията беше издигната от италианския журналист Марко Варвело, кореспондент на телевизия RAI в Лондон, и Арда Сайнер, кореспондент на турския вестник „Хюриет“. След проведено онлайн гласуване, в което право на глас имаха всички пълноправни членове на FPA, Васил Христов получи мандат в 12-членния управителен орган на най-стария журналистически клуб в света.

Асоциацията на чуждестранните журналисти е основана през 1888 г. в Лондон. В навечерието на своята 135-годишнина тя е един от най-aвторитетните професионални форуми. Работи за свободата на словото и утвърждаване на принципите на свободна и независима журналистика, подпомага работата на журналисти от цял свят. Ежегодните награди на FPA са определяни като най-престижна оценка за работата на журналистите в Обединеното кралство.

Членовете на FPА отразяват обществения, политически и културен живот на Обединеното кралство. Всяка година Асоциацията провежда широка програма от брифинги с министри, общественици, високопоставени служители във Whitehall, представители на британския и световен финансов елит. Работи в тясно сътрудничество с Кралския дворец и е основен акредитиращ орган за чуждестранни журналисти на всички събития на кралското семейство, както и единствен акредитиращ орган за журналистическата галерия на Камарата на Общините и Камарата на Лордовете в английския парламент.

От 2020 г. Васил Христов е кореспондент на bTV Media Group във Великобритания, откъдето отразява водещи политически, обществени и културни събития, сред които Брекзит, Световната среща за климата в Глазгоу, събитията в кралското семейство и живота на българската общност в Обединеното кралство.

Сред хората, които е интервюирал са Хенри Кисинджър, британски политически и обществени фигури, сред които първия министър на Шотландия Мишел О'нийл, писателите Кен Фолет и Борис Акунин, кралския биограф Андрю Мортън, рок легендите Роджър Уотърс от „Пинк Флойд“ и Джон Айсли от „Дайър Стрейтс“, Ингрид Нюкърк, създателка на природозащитната организация PETA, един от най-влиятелните британски спортни промоутъри Еди Хърн, внучките на Чарли Чаплин и много други. 

Журналистическата му кариера започва през 1999 г., успоредно с обучението в юридическия факултет, а след това и специализациите по комуникация. През годините, в които трупа професионален опит, е преминал през всички стъпала на развитие - репортер, водещ, редактор и продуцент в трите основни национални телевизии. Бил е репортер на едно от първите излъчени предавания по bTV - „Небивалици“. Като директор „Комуникации“ на Нов български университет  работи по десетки проекти, сред които и майсторските класове на Райна Кабаиванска и Милчо Левиев. Сценарист е на документалния филм „Посветените на огъня“ и поредица документални форми, посветени на българското кино.