Отново референдум край морето – второ обществено допитване ще решава дали жителите на селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в община Несебър или да преминат към Обзор.

230 жители на населените места имат право да гласуват. Към 13 ч. избирателната активност е 50,88%. Резултатът прави допитването валидно, защото е преминат прагът от 40%.

Вчера ЦИК препоръча на ОИК-Несебър да спре провеждането на референдума до окончателното решение на съдебния спор. След няколко месеца протести, жалби и дела, все пак вторият референдум е факт. 

 

 

„В късните часове ОИК подложи на гласуване последващите си действия - дали да има, или да няма референдум. Нямаше мнозинство за спиране на референдума. Съобщението на ЦИК нямаше разпоредителен характер. Хората желаят, имат право на това, управляващите разрешиха и ще се проведе", каза Силвия Димитрова, председател на ОИК-Несебър.

Снимка: btvnovinite.bg

До тази ситуация се стигна след провеждането на референдум за отделянето на Обзор и околните села от Община Несебър. Тогава близо две трети от гласувалите в допитването подкрепиха искането да се отделят от община Несебър. Против бяха селата, в които днес тече отново допитване.

Точно в 7 ч. и в най-отдалечените села отвориха избирателните секции. Минути по-късно дойдоха и първите гласуващи.

„Разболях се, болен съм, викам линейка, в Обзор няма линейки, доктор няма, дойде от Несебър. Вземаха ме, закараха ме в Бургас, излекуваха ме и ме върнаха“, коментира Георги Каришев.

Снимка: btvnovinite.bg

На 30-ина км от Несебър и на по-малко от 20 от Обзор, в село Паницово сутринта не бързаха да решат към коя община да преминат. 

„Това е съвсем излишен ход! Цирк! Както казват, народ наказан – има, народ победен – няма! Тук се преплитат интереси! Как може селото да е 46 човека, да има 100 човека гласоподаватели“, заяви Гроздан. На въпрос: „Откъде идват тези хора?“, мъжът отговори: „Отвсякъде – от Поморие, от Стара Загора, от Каблешково, от Гилювца, отвсякъде“.

Кметският наместник отказа коментар.Сиганали за нарушения няма. От ИК „За създаването на Община Обзор“ обявиха, че ще обжалват резултатите.