Напрежение възникна около блокадата в Крушаре, заради чумата по свинете.  13-то денонощие пътят между Ямбол и Сливен е затворен от протестиращите, а шофьорите недоволстват.

До безсрочното гражданско неподчинение се стигна, след като държавата обяви исканията на протестиращите за незаконни.

Те поискаха регистрация на малките стопанства и равноправното им обезщетение наред с големите свинеферми.

Протестиращите са срещу мярката за доброволно умъртвяване на домашните прасета и отказват да пуснат ветеринарите да убият животните им.

Те отхвърлиха предложението на областния управител за почасова блокада и така пътят остава затворен, което създава всекидневни конфликти със шофьорите.

В Крушаре започна и контрапротест срещу затварянето на пътя.

 "Трябва да обиколя 35 км,за да отида на работа. Не съм съгласна...Протестиращите да отидат там,където ще ги чуят – при хората, от които зависи.Така настройват гражданите срещу себе си”, казва Снежана Георгиева.

Животновъди от селото обявиха, че напускат блокадата заради присъствието на непознати лица, които имали политически  искания. Собственици на животни, които бяха на пътя от първия ден обявиха, че се оттеглят, защото  непознати лица превзели протеста и подменили целите им.

В другия край на Крушаре местни хора също протестираха, но срещу блокадата, която ги поставила в изолация. Пазарът в селото е затворен, а заведенията пред фалит.

Междувременно на Балканите три държави са вече засегнати от африканската чума по свинете.

След Румъния и България, няколко огнища на болестта вече има регистрирани и в съседна Сърбия. 

Там се  съобщава за четири предполагаеми случая на африканска чума при свине, отглеждани в лични стопанства. Три от случаите са в района на Белград, а един в Подунавския окръг.