От „Има такъв народ“ (ИТН), които поканиха участниците в преговорите в офиса си в НДК, прогнозираха, че може да имат номинации за правителство още в края на седмицата.

От средата на седмицата предстоят разговори и по персоналния състав на правителството. За имената на министрите и на премиера обаче ИТН ще решава самостоятелно.

Преговорите днес бяха по темите правосъдие и социални политики с „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „БСП за България“. Възможно е срещите да продължат и следващата седмица, за да се направят допълнителни уточнения в по-широк формат.

Експертните консултации започнаха с тежката реформа в правосъдието. ДБ и ИТН имат разминавания в нюансите. Например  за избора на главен прокурор. От партията на Слави Трифонов настояват това да се случва пряко от народа.

Също за прекратяването на мандата на Висшия съдебен съвет. В програмите им има обаче има и допирни точки.

От ИБГНИ са категорични, че основното е отстраняването на главния прокурор. Те дойдоха на разговорите днес и с експертна група по темите социални политики икономика и бюджет. Искат и вдигане на прага за регистрация по ДДС, премахване на „данък уикенд“ и намаляване с 10% на данъка за едноличните търговци. Настояват преизчисляването на пенсиите да е от октомври тази година. Преизчисляване на пенсиите от октомври поискаха и БСП.

Междувременно в парламента депутатите променят правилника за работа на депутатите. Намалява се на 20 броят на комисиите и се предлага ръководството на парламента да не оглавява такива.