България може да има ново правителство още в близките дни. Това стана ясно от думите на депутата от „Има такъв народ“ Радостин Василев пред bTV.

След консултациите в президентството и в Народното събрание, разговорите продължават – но на експертно ниво.

„Ние споделяме само политиките на партиите в Народното събрание, който реши – подкрепя който реши – не подкрепя, така е най-справедливо. Ние не говорим за коалиции и някакъв порцион раздаване на постове и преговори на политически позиции“, подчерта Василев.

По думите му кабинетът се очаква да е готов „до края на седмицата“, като дали ще има и връчен мандат вече „е в прерогативите на президента“, защото „това не е резултат от сглобяване на конструкция“.

На този фон преминаха първите експертни разговори – с „Демократична България“ за съдебната реформа. „Имаме нюанси в някои позиции. Разговорите продължават, гледаме в една посока“, заяви пред журналисти Надежда Йорданова от дясното обединение. Тя на няколко пъти подчерта, че срещата не е политическа.

Сред „нюансите“ са специализираното правосъдие, структурата на ВСС и прокурорската колегия, както и детайли около избора на главен прокурор.

Атанас Славов от ДБ подчерта, че главните обсъдени въпроси са обхващали закриването на специализираното правосъдие и промяната в механизма за вземане на решения в съдебния съвет. Според него предсрочно прекратяване на мандата на кадровиците може да създаде конституционен проблем и затова трябва решението да мине през основния закон.

По думите на Йорданова през следващите дни ще има още срещи по различни експертни въпроси.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ категорични, че основното е отстраняването на главния прокурор.

„Гешев и правосъдната реформа в чистия ѝ вид това не търпи отстъпление“, обяви Николай Хаджигенов.

Разговорите не са приключили с конкретен документ. ИБГНИ дойдоха на срещата с ИТН с експертна група по темите социални политики икономика и бюджет.

„Искаме преизчисление на пенсиите от първи септември или първи октомври, помощ за младите семейства и за личната помощ“, уточни Мария Капон.

От коалицията искат и вдигане на прага за регистрация по ДДС, премахване на „данък уикенд“ и намаляване на 10% на данъка за едноличните търговци.

Междувременно в парламента депутатите гласуват промени в правилника си за работа. Намалява се броят на комисиите – на 20, предлага се ръководството на парламента да не оглавява такива.

След правилника за работа депутатите трябва да приемат и промени, свързани с това да комуникират с електронен подпис.

От ИБГНИ искат да има прозрачност при харченето на депутатските пари за експерти и стажантска програма към Народното събрание. Прието е предложението на „Демократична България“ да има комисия по иновациите и технологиите. Броят на комисиите се намалява, а има предложение депутатите да заседават и вторник в комисиите.