Висшите магистрати засега не коментират предложенията на премиера Бойко Борисов за конституционни промени, свързани със съдебната власт. Повечето от тях се въздържаха от коментар с обяснението, че имат нужда от време и от подробности.

Снимка: btvnovinite.bg
Те определят вече чутите предложения на министър-председателя като непълни и схематични. Гилдията подкрепя разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорски и съдийски съвет. Единодушни са обаче в едно - конституцията трябва да се промени така, че съдебната власт да не се използва за политически цели.

Подкрепя се и т.нар индивидуална жалба - всеки от нас да има право да сезира Конституционния съд, ако правата му са нарушени.

Снимка: btvnovinite.bg
“Това е усещането, че си значим, че си важен за държавата. И в конкретния случай, когато такива твои права са засегнати – да намериш удовлетворението горе в тази институция, че все пак в крайната преграда пред произвола интересите ти са защитени”, коментира зам.-председателя на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

Проблемът е, обаче, че така КС може на практика да се превърне в четвърта инстанция, предупреждават експерти. Според Съюза на съдиите част от предложенията са неясни - например за контрола над главния прокурор.

Снимка: btvnovinite.bg
“Ние и сега имаме доклад на главния прокурор пред Народното събрание, но обикновено няма никакви последствия от този доклад. Тези предложения са твърде закъснели предвид ниската легитимност на сегашния парламент, който би трябвало да направи бъдещите конституционни промени”, смята Емил Дечев от Съюза на съдиите.

Предложенията отразяват исканията на протестиращите, твърди бившият член на ВСС и бивш конституционен съдия Румен Ненков. Според него е добра идея тримата големи в съдебната власт да се избират не за 7, а за 5 години.

“Считам, че са прекалено дълги тези мандати, те дори са по-дълги от мандата на президента. В управлението винаги има известна умора, човек се изхабява…”, коментира той.

Снимка: btvnovinite.bg
Засега нито главният прокурор, нито председателите на двете върховни съдилища коментират предложенията. Гилдията е с разнопосочни коментари и за друго - част от експертите твърдят, че промените могат да се направят и от сегашния парламент с гласовете на 160 депутати, други обаче са категорични, че само Велико народно събрание може да ги гласува.